kissebb méretnagyobb méret   
2012-06-12 10:12

Pihentesd az agyad!

Ha valami új ismerethez jutottunk, nem árt egy kis pihenés, hogy hagyjuk az információt leülepedni.

 


Ahogy az emlékek egyre régebbiek lesznek, úgy tűnik, erősödnek. Az idő múlásával, különösen alvás közben az emlékképek és információk a megfelelő helyükre kerülnek az agyban, és ebben a folyamatban rögzülnek. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nappali pihenésnek van-e hasonló hatása.

A New York University kutatócsoportja MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) segítségével tanulmányozta az egy aktivitását. A kísérletben részt vevő embereknek arcokról és tárgyakról készített képeket mutattak, majd pihenhettek egy ideig, miközben folyamatosan figyelték agyukat.

A tudósok azt találták, hogy a memóriával kapcsolatos agytevékenység a pihenés alatt is intenzív. Valójában pihenés közben a cortex, az agynak az a része, amely a képek nézegetése közben a legaktívabb volt, a hippocampus-szal lép kölcsönhatásba, az agynak azzal a részével, amelyik az emlékképeket tárolja. A két agyterület a pihenés közben sokkal többet kommunikál egymással, mint a képnézegetés előtti időszakban.

A kutatók megállapították, hogy azok a résztvevők, akiknek az agya a pihenés közben aktívabb volt, jobban emlékeztek a megmutatott képekre a pihenés után. Arra kérdésre, hogy gondoltak-e a képekre pihenés közben, a résztvevők nemmel válaszoltak, vagyis a memóriába rögzülés folyamata nem volt tudatos.

A kutatás eredménye egyértelműen igazolja, hogy kapcsolatok keletkeznek a különféle agyterületek között az információ tárolása során, és a kommunikáció felerősödik pihenés közben.

Az egyszerű és mindenki számára hasznosítható tanulság az, hogy az intenzív tanulás után érdemes pihentetni az agyat, mielőtt ismét valami új dolog megtanulásába fogunk.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!