Sokak nagy kedvence egy tölgyfahordóban érlelt borpárlat, amely a franciaországi Cognac község borvidékéről kapta a nevét. Ezen a tájon előbb a fehérbor vált igazán népszerűvé a fogyasztók köreiben, majd az ebből készített borpárlat szerzett világhírnevet. A cognac előállítása szigorúan meghatározott módon történik úgy az Amerikai Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban.
Nem pusztán a konkrét termővidékek vannak meghatározva a paragrafusokban, hanem az ideális szőlőfajták és technológiai apparátus is. A cognac nevet az említett szabályoknak maradéktalanul megfelelő nedű viselheti. Bár érdemes tudni, hogy a köznyelvben ugyanígy nevezik a különféle borpárlatokat.
Azonban az eredeti itóka előállítási módja már körülbelül 300 éve változatlan. Az íze évtizedek óta ugyanolyan, a készítési eljárások végén a szakemberek a különböző cognac típusok keverésével érik el azt az ízvilágot, amelyik semmivel nem hasonlítható össze: sokkal inkább, évtizedek óta lenyűgöző, markáns és teljességgel egyedi.