A védelmező természetű erdélyi kopó

Azok a személyek, akik kutyára vágynak, nem mindig tudják, hogy milyet válasszanak, hiszen mindegyik kis léleknek megvan a maga bája és a kiváló tulajdonságai. Például az erdélyi kopó remek házőrző, családi és vadászkutya egyben. Szilárd jellemű négylábú, az orra, szimata csalhatatlan. Vitathatatlan, hogy nem kezdő kutyásoknak való ez a fajta, de a vele való közös élet rengeteg szépséget és kalandot tartogat. Az erdélyi kopó nem adja könnyen a bizalmát, de ha ezt egyszer sikerül elnyernünk, onnantól fogva a hűsége, ragaszkodása és szeretete megingathatatlan.

Szeretete abban is kifejezésre jut, hogy teljes erejével, akaratával védelmezi mindazokat, akik a szívének fontosak. Kimagaslóak a mentális képességei, amiket célszerű kiaknázni, mert ha a tehetsége nincs hasznosítva, az idővel pótcselekvések képében törhet felszínre. Ennek megfelelően, az erdélyi kopó olyan gazdinak való, aki értékes, minőségi idővel tudja megalapozni az ebbel való kapcsolatát. Ha ezeket megkapja, a kopó kezesbárányként viselkedik.

A fáraókutya képes elpirulni

Vannak, akik a különleges kutyák közül választanak, hiszen ezek egyediek és utánozhatatlanok. Egyáltalán nem szokványos az ebek világában a fáraókutya. Nem rendelkezik sötét pigmentekkel, ezért az orrán és a fülén rózsaszín foltok jelennek meg, ha izgatott, boldog vagy szívből örül. Ez a bájos tulajdonsága már önmagában is utánozhatatlanná teszi, pedig az igazi jellemének ez csak egy aprócska részlete. Nagyon okos, éber, szeretettel teli a fáraókutya, aki tűzön-vízen keresztül kitart szerettei mellett.

Kifejezetten élvezi a gazdija közelségét, mégsem erőszakos, levakarhatatlan. Intelligens fajta, könnyen tanul és sajátít el az új készségeket. Idegenekkel szemben sem agresszív, mindössze tartózkodó, viszont gyorsan feloldódik, ha látja, hogy a gazdival és a vendéggel minden rendben van. Szeret jelezni, ugatni és mivel számára minden érdekes, még a legkisebb változásokat is hangadással kíséri. A fáraókutya jóindulatú, kiegyensúlyozott és nyugodt háziállat, kedvesség árad minden reakciójából.