Amit a kert tervezéskor érdemes szem előtt tartani

A kert tulajdonosa és a kertész közösen döntenek arról, hogy adott az esetben szükség van a tervezésre. Milyen kérdésekre kell megtalálni a választ a tényleges kert tervezés előtt? Először is azt kell meghatározni, hogy mekkora összeget szán a tulaj erre a projektre. Egy igen lényeges kérdésről van szó, amit mindig tanácsos rögtön az elején tisztázni, hiszen a megadott összegtől számtalan minden függ.
Fontos továbbá leszögezni, hogy mi az, amit szeretne a tulaj megtartani a kertben. Könnyen előfordulhat, hogy a kertben sok olyan növény vagy díszelem van, amitől nem akar búcsút venni. Nem titok, hogy a kert tervezés során azt is szükséges figyelembe venni, hogy szeretne-e madarakat látni az udvarán a megrendelő.

Nagyon sok esetben ez egy fő cél, és az egyszerű, dekoratív elemekkel kialakított kertben a madarak majd szívesen időznek, hiszen jól és biztonságban érzik magukat, illetve sokféle ételhez is juthatnak. A nagy kérdés persze mindig az, hogy milyen stílusú lesz majd a kert. A kert tervezés egyik fontos mozzanata ez.
Létezik olyan kertfajta, aminek a stílusjegyei, karakterei különböznek a többitől. Érdemes olyan kerttípust választani, amely illeszkedik a házhoz és a környezethez. Kétség sem fér hozzá, hogy a korszerű, minimalista kertek egyre népszerűbbek, de a hagyományos és szabadidőkertek is nagyon kedveltek mind a mai napig. Amire pedig szintén ki kell térni a kert tervezés előtt, hogy milyen célt fog betölteni a kert.

Automata öntözés, amivel nem lehet mellé nyúlni

Ma már nagyon sok minden az automatizálásról szól. Nincs ez másképp a legtöbb hazai kertben sem, ahol az automata öntözés számtalanszor bizonyította hatékonyságát és megbízhatóságát. Mindez legtöbbször a locsolórendszer alkotóelemeinek köszönhető. Az automata öntözés nem lenne tökéletes a mágnesszelepek nélkül.
Olyan tartozékok ezek, amik mechanikusan működtetik az öntözőrendszer bizonyos zónáit. A vezérlő automatika elektromos jeladására nyitnak meg és úgy működnek, akárcsak egy megszokott csap. Addig hagyják áramolni az adott öntöző zónába a vizet, amíg a vezérlő ismét egy jellel el nem zárja a szelepet. Ennek is köszönhető az automata öntözés hatékonysága.