Kérdéseket vet fel az angóra szál előállítása

Mivel a gyapjú előállítása a világ teljes textiltermelésének csak kis töredékét teszi ki, a szövet környezeti hatása lényegében elhanyagolható. Azzal együtt, hogy a gyapjú természeténél fogva biológiailag lebomló szövet, az angóra csak annyiban károsítja a környezetet, amennyiben az állati hulladékot helytelenül ártalmatlanítják.

Az ipar által felvetett fő probléma inkább etikai, mint környezetvédelmi. Míg a nyulak megfelelő gondozása egyszerű feladat, egyes etikátlan állattenyésztők barbár módszereket alkalmaznak, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű gyapjút állítsák elő, a lehető legalacsonyabb költséggel. Ennek eredményeképpen az angóra nyulakat sokszor kicsi, piszkos ketrecekben tartják és nem végzik el a megfelelő ápolást.

Bőrbarát és nyugtató hatású a bio pamut

Az organikus szövetek egyre nagyobb teret nyernek a ruhaiparban. A puha és kényelmes bio pamut szinte minden típusú ruházathoz használható és egyértelmű, hogy pozitív hatással lehet az emberre és a környezetére. A jelentősen alacsonyabb vízfelhasználás a szövet egyik hatalmas előnye. A bio pamut termesztését gyakran, bár nem mindig, a munkások jobb bérezése és munkakörülményei is támogatják.

Nekünk, fogyasztóknak a szövet puhább, a belőle készült ruhák viselése során kisebb a terhelésünk és a minőség is tovább tart, mivel a növény termesztése során nem használtak vegyszereket. Bár ez magasabb költséget igényel, viszont jelentős mértékben ellensúlyozza a bolygónkkal kapcsolatos tudatosságot, amit egy fenntartható és időtálló stíluson keresztül ápolhatunk, ösztönözhetünk.

Sok múlik a megfelelő vatelin kiválasztásán

Ez egy puha anyag, amit általában ruhadarabok és paplanok bélelésére használnak, mert tartást és meleget ad. A vatelin különféle varrási projekthez is használható, például kiságy panelek, babatakarók, valamint szövet adventi naptárak készítéséhez, hogy azok nagyobb súlyt és formát kapjanak. Emellett a megléte alapvető követelmény a réteges steppeléshez is.

Könnyű órákat tölteni a szövet és a fonalak kiválasztásával, de a sikeres steppelés keveset dicsért hőse az, amit nem látunk. Ha jól csináljuk, a steppelés könnyű munka lesz, a végtermék lenyűgözően fog kinézni és sokáig kitart. Amennyiben ezt elrontjuk, az egész projekt tönkremehet. Az általunk választott vatelin típus befolyásolja a munka végső megjelenését és tapintását.

A poliészter ruhadarab könnyen ápolható

Amikor a szintetikus szálakról beszélünk, akkor a mesterséges fonalból készült összes textíliára és szövetre gondolunk. Ilyen lehet például a lycra vagy a spandex és mindenféle sportos ruházat is. A poliészter szálak sokszor finomabbak, mint a selyem és nagyon szorosan, szuper apró pórusú szövetekké szőhetőek, amelyek szél- és vízállóak.

A szövet légáteresztő marad, emellett nagyon könnyű, hő- és gyűrődés álló. A műszál másik nagy előnye, hogy könnyen átalakítható. Így a poliészter szövetet gyakran dúsítják UV-védelemmel, vagy pluszban impregnálják, hogy még inkább ellenállóvá tegyék az időjárással szemben. Ez különösen érdekes a kültéri szektorban használt textíliák esetében, például a vízálló túraruházaton át a textil utazási felszerelésekig, sőt, a sátorok esetében is.