Mogyoró allergia – okok, tünetek és kezelés

Az összes ismert diófajta közül a földimogyorót tartják a leginkább allergénnek. Nagyon nehéz felépülni a termékkel szembeni túlérzékenység ilyen megnyilvánulásából. A mogyoró allergia elsősorban a gyerekeket érinti és különféle komplikációkhoz vezethet. A mogyoróval szembeni allergiás reakció fő tünetét a benne lévő fehérje okozza.

Az emberi immunrendszer a szervezetre káros anyagot ismer fel ebben. A legrosszabb pedig az, hogy ez a reakció nem kezelhető és az emberek egész életükben szenvednek tőle. A mogyoró allergia a leggyakrabban azoknál az embereknél fordul elő, akik más allergénekre is érzékenyek. A földimogyoró fogyasztására adott reakciókat a tudósok mindmáig vizsgálják.

Itt figyelmet fordítanak az örökletes tényezőre is. Ha a szülők allergiások, akkor a gyermekeknél 50% esély van arra, hogy örököljék. A mogyoró fogyasztás kezdetén az allergiás reakció még nem jelentkezik észrevehetően, sőt, előfordulhat, hogy egyáltalán nem figyelhető meg. A gyerek vagy a felnőtt csak akkor érzi ezt, ha több mogyorót eszik.

A mogyoró allergia nagyon hasonló az allergéneket tartalmazó élelmiszerekre adott egyéb reakciókhoz. Először is bőrkiütések, tartós orrfolyás, köhögés, légszomj, álmatlanság és étvágytalanság, hasmenés és puffadás jelentkezhet.

Ezt tapasztalva, minden lehetséges intézkedést meg kell tenni, hogy ezek megszűnjenek. A kezelés megkezdésében a legfontosabb abbahagyni a mogyoró és az azt tartalmazó termékek fogyasztását. Ha a mogyoró allergia súlyos, a beteget kórházba kell vinni, ahol antihisztaminokat írnak fel neki. Ugyanez a helyzet a méz esetében is. Egy finom édesítőszer, de sajnos nem minden szervezet egyformán reagál rá, hiszen egyesek allergiás reakciókat tapasztalnak a fogyasztása után.

Fontos fellépni a méz allergia ellen!

A tünetek változóak lehetnek, egyéntől függően. Az első lépést, amit megehet a méz allergia ellen, értelemszerűen az, ha orvoshoz fordul, aki segít meghatározni a probléma okát és felállítja a megfelelő kezelési tervet. Az allergológiai vizsgálatok és tesztek után, a tünetek enyhítésére és kezelésére kerül sor. Szerencsére, manapság már számos módszer létezik erre a célra.

Mindenképpen kerülni kell azokat az élelmiszereket, amelyek összetevői között jelen van ez az édesítő. A szakorvos a legtöbb esetben antihisztaminokat és más gyógyszereket ír fel, amik képesek hatékonyan megszüntetni a panaszokat.

A méz allergia ellen azonnali megoldást nyújt a sokak által használt epinefrin adagoló. Akiket érint ez a dolog, azoknak javasolt maguknál tartani a nap 24 órájában. Fontos megérteni, hogy más élelmiszerek is kiválthatják a tüneteket, például a virágpor vagy a propolisz. Az agávé nektár, a juharszirup, illetve az aszpartám kiválóan helyettesítik a szóban forgó édesítőt, szóval ezeket bátran be lehet iktatni a napi menübe.

A mogyoró allergia arcon is észlelhető

A negatív reakciók komoly veszélyt jelentenek, ezért mihamarabbi orvosi ellátást igényelnek! A mogyoró allergia arcon a legtöbb esetben kiütés és viszketés formájában jelentkezik. A szem körüli terület duzzanata is gyakori jelenség az érintetteknél.

A duzzanat az arc vonalainak elvesztését és nehézlégzést eredményezhet. Olyan irritációk is felléphetnek, mint a szemviszketés, a vörösség és a könnyezés. Ezek mind rendkívül kellemetlenek és zavarják a normális látást. Az ajkak, a torok és a nyelv duzzanata szintén veszélyes lehet, mivel megnehezíti a nyelést és a beszédet.

Ha a mogyoró allergia arcon jelentkezik, akkor sürgős orvosi beavatkozásra van szükség, viszont még ettől is komolyabbra fordulhat a helyzet. Anafilaxiás sokkot is okozhat, ami fulladással, alacsony vérnyomással és akár eszméletvesztéssel is járhat. Bármilyen negatív reakciót tapasztal, kérjen segítséget annak érdekében, hogy elkerülje a szövődmények kialakulását és hamar fény derüljön arra, mit nem javasolt fogyasztania!

Az anafilaxiás roham nagyon komoly

Egy súlyos, életveszélyes allergiás reakció, ami azonnali orvosi ellátást követel! Az anafilaxiás roham kiváltó oka lehet például rovarcsípés, gyógyszer és élelmiszer, ha az érintett érzékeny valamelyikre. Ez az állapot az immunrendszer gyors és túlzott válasza a különböző allergén anyagokra.

Az egyik legjellemzőbb tünet az asztmához hasonlóan a légzési nehézség. A torokduzzanat, a csalánkiütés, a hányás, a hasmenés, a szédülés és az ájulás szintén a jelei közé sorolhatóak. Az anafilaxiás roham rendkívül komoly, ezért azonnal mentőt kell hívni!

Ha van kéznél epinefrin adagoló, akkor azon nyomban használni kell, az utasításoknak megfelelően. Az epinefrin gyorsan segíthet enyhíteni a tüneteket, viszont azt tudni kell, hogy nem helyettesíti az orvosi ellátást. Az adagolás után rövid időn belül enyhíti a tüneteket, azonban ha már jobban érzi magát, akkor is szükséges az orvosi kezelés.