Mogyoró allergia – okok, tünetek és kezelés

Az összes ismert diófajta közül a földimogyorót tartják a leginkább allergénnek. Nagyon nehéz felépülni a termékkel szembeni túlérzékenység ilyen megnyilvánulásából. A mogyoró allergia elsősorban a gyerekeket érinti és különféle komplikációkhoz vezethet. A mogyoróval szembeni allergiás reakció fő tünetét a benne lévő fehérje okozza.

Az emberi immunrendszer a szervezetre káros anyagot ismer fel ebben. A legrosszabb pedig az, hogy ez a reakció nem kezelhető és az emberek egész életükben szenvednek tőle. A mogyoró allergia a leggyakrabban azoknál az embereknél fordul elő, akik más allergénekre is érzékenyek. A földimogyoró fogyasztására adott reakciókat a tudósok mindmáig vizsgálják.

Itt figyelmet fordítanak az örökletes tényezőre is. Ha a szülők allergiások, akkor a gyermekeknél 50% esély van arra, hogy örököljék. A mogyoró fogyasztás kezdetén az allergiás reakció még nem jelentkezik észrevehetően, sőt, előfordulhat, hogy egyáltalán nem figyelhető meg. A gyerek vagy a felnőtt csak akkor érzi ezt, ha több mogyorót eszik.

A mogyoró allergia nagyon hasonló az allergéneket tartalmazó élelmiszerekre adott egyéb reakciókhoz. Először is bőrkiütések, tartós orrfolyás, köhögés, légszomj, álmatlanság és étvágytalanság, hasmenés és puffadás jelentkezhet.

Ezt tapasztalva, minden lehetséges intézkedést meg kell tenni, hogy ezek megszűnjenek. A kezelés megkezdésében a legfontosabb abbahagyni a mogyoró és az azt tartalmazó termékek fogyasztását. Ha a mogyoró allergia súlyos, a beteget kórházba kell vinni, ahol antihisztaminokat írnak fel neki.