Röviden az ír whiskey történetéről

Egyes lejegyzés szerint, maga Szent Patrik volt az, aki feltalálta a szeszfőzést. Valószínűleg ez csak egy mítosz, de az biztos, hogy az ír whiskey ezen a területen igen értékes italnak számít. A gabonapárlatot, amit a sörből desztilláltak, a 14. században Európában, később a 15. században az ír szigeten is.

Ekkor még az alapanyagtól eltekintve, az égetett szeszt aqua vitae névvel illették és leginkább gyógyszerként alkalmazták, de már felfedezték a mámorító hatással rendelkező tulajdonságát is. A 15. századig valószínűleg nem hallottak még gabonából készített szeszről, mert ekkor ezt még borból főzték.

Árpából előállított whiskyről először a 16. században vettek tudomást és egyesek szerint, I. Erzsébet is nagyon kedvelte az ír whiskey ízét. A 18. század végén már több mint 2000 kisüstös szeszfőzdét működtettek az írek, hatalmas mennyiségben készítették a nedűt. Az exportálásban még a skótokat is megelőzték, sőt, szinte versenyeztek a jobb minőségű termék előállításában.

Az amerikai és az ír változatot 1870-től nevezik így. Inkább az Amerikai Egyesült Államok vásárolták fel a legtöbb ír whiskeyt, de ennek véget vetett a szesztilalom, ezt követően a Nagy Gazdasági Világválság és a II. Világháború is, így csak 3 ír szeszfőzdét sikerült működtetniük, ezek a Powers, Jameson és Cork Distilleries.

1989-ben egy dundalki krumplihéjetanol üzemből csináltak lepárló üzemet, így alakult meg a Cooley Distillery, ami 1992-ben kezdte árusítani az első 3 évig érlelt palackokat. Azóta is töretlen az ír whiskey népszerűsége. Tekintse meg a kínálatunkat és ne maradjon le a remek akciókról sem!