A biciklizés hatása a mindennapok szempontjából

Számos tanulmány született azzal kapcsolatban, hogy a kerékpározásnak milyen pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre nézve. A biciklizés hatása már az első megtett km alkalmával érezhető. Felszabadító, kötetlen mozgásforma, hiszen bárhová elgurulhatunk, ahová csak szeretnénk. Minden csak azon múlik, hogy mennyire vagyunk elszántak, illetve milyen kerékpárral rendelkezünk.

A biciklizés minden izmot megmozgat. A négy fal közül kiszabadulhatunk a levegőre. Erdei, hegyi utakat bejárva új tájakat fedezhetünk fel, vagy a már jól ismert ösvényeken új élményekkel gazdagodhatunk tekerés közben. Kitűnő stresszoldó, hiszen eggyé válhatunk a környezettel, miközben egyre messzebb és messzebb haladunk. Segít megismerni a teljesítőképességünk határait. De a biciklizés hatása nem csupán az egyént illetően előnyös.

A biciklizés hatása a társadalomra

Talán ez a legalapvetőbb alternatív közlekedési eszköz. Képzeljük csak el, milyen lenne a zsúfolt városok levegője, ha az év egyik hetében mindenki kerékpárt használna! Fellélegezhetne a bolygó. Minél többen választjuk a biciklit és ezzel együtt az egészséges mozgást, annál kevésbé terheljük a környezetünket.

Persze érthető, hogy az autó a mindennapjaink részévé vált, viszont sokszor már csak azért pattanunk a volán mögé, mert megszoktuk azt a kényelmet, amit csak a saját autónk biztosíthat. Viszont csúcsidőben a dugóban csücsülni és idegeskedni a többi sofőr vezetési stílusa miatt nem valami kellemes. Minél többen választjuk a kerékpárt az általános közlekedésre, annál jobban érződik a biciklizés hatása társadalmi szinten is.