A biciklizés hatása a mindennapok szempontjából

Számos tanulmány született azzal kapcsolatban, hogy a kerékpározásnak milyen pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre nézve. A biciklizés hatása már az első megtett km alkalmával érezhető. Felszabadító, kötetlen mozgásforma, hiszen bárhová elgurulhatunk, ahová csak szeretnénk. Minden csak azon múlik, hogy mennyire vagyunk elszántak, illetve milyen kerékpárral rendelkezünk.

A biciklizés minden izmot megmozgat. A négy fal közül kiszabadulhatunk a levegőre. Erdei, hegyi utakat bejárva új tájakat fedezhetünk fel, vagy a már jól ismert ösvényeken új élményekkel gazdagodhatunk tekerés közben. Kitűnő stresszoldó, hiszen eggyé válhatunk a környezettel, miközben egyre messzebb és messzebb haladunk. Segít megismerni a teljesítőképességünk határait. De a biciklizés hatása nem csupán az egyént illetően előnyös.

A biciklizés hatása a társadalomra

Talán ez a legalapvetőbb alternatív közlekedési eszköz. Képzeljük csak el, milyen lenne a zsúfolt városok levegője, ha az év egyik hetében mindenki kerékpárt használna! Fellélegezhetne a bolygó. Minél többen választjuk a biciklit és ezzel együtt az egészséges mozgást, annál kevésbé terheljük a környezetünket.

Persze érthető, hogy az autó a mindennapjaink részévé vált, viszont sokszor már csak azért pattanunk a volán mögé, mert megszoktuk azt a kényelmet, amit csak a saját autónk biztosíthat. Viszont csúcsidőben a dugóban csücsülni és idegeskedni a többi sofőr vezetési stílusa miatt nem valami kellemes. Minél többen választjuk a kerékpárt az általános közlekedésre, annál jobban érződik a biciklizés hatása társadalmi szinten is.

Sokáig sorolhatóak a biciklizés előnyei

Kezdjük mindjárt azzal, hogy remekül lehet fogyni a biciklizéssel. A biciklizés előnyei közé sorolható az is, hogy nem kell kondibérletet váltani és nem kell a négy fal között edzeni. Kiszabadulva a természetbe, de városi környezetben is tekerhetünk, többféle stílusban. Egyszerre fogyhatunk, erősödhetünk, új élményekkel gazdagodhatunk, ráadásul bármikor elkezdhetjük. A biciklizés előnyei kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy közben a D-vitamin bevitelről is gondoskodhatunk, ami kiváltképp fontos, mert ez elég kevés táplálékban található meg. A napfény viszont gazdag D-vitamin forrás, ami fontos az egészséges életmódot illetően, mivel segíti a kalcium felszívódását a bélrendszerben. Rendszeres bringázással erősebb immunrendszer alakítható ki. Ellenben a mozgásszegény életmód megágyaz a ll-es típusú cukorbetegségnek, a szív- és érrendszeri problémáknak, a gerinc- és ízületi problémáknak, okozhat alvászavart, sőt, a gyulladásos betegségek kialakulásának is nagyobb így az esélye. A biciklizés előnye a meditatív formában is megmutatkozik, mivel csökkenti a stresszt, hiszen segít elvonatkoztatni a mindennapi problémáktól.

Vajon szabad az izomlázra edzeni?

Aki nem gyakorlott bringás, annál könnyen jelentkezhet izomláz már attól is, ha felteker egy lazább emelkedőn. Az izomláz elég alattomos tünetegyüttes, mert nem jelentkezik azonnal. Általában csak másnap kezdjük el érezni azt a tipikus fájdalmat a megdolgoztatott izomcsoportoknál. Nem mindenki ért egyet abban, hogy jó ötlet izomlázra edzeni, viszont a szakértők úgy vélik, hogy a legnagyobb hiba, amit ilyenkor el lehet követni, az a teljes mozgásnak a megvonása. Tény, hogy nem könnyű ilyenkor ismét elkezdeni edzeni, de leállni semmiképp sem ajánlott. Ha a biciklizéstől sajog a lábunk, akkor edzhetünk a felső testünkre. Ha fájnak a karjaink, akkor fussunk egyet. Fontos a nyújtás, mert ezzel csökkenthető az izomláz mértéke, ami tulajdonképpen nem más, mint egyfajta sérülés, amit az izomrostokon található mikrorepedések okoznak. Fontos, hogy regeneráljuk az izmainkat, amire többféle módszer létezik. Például jót tesz ilyenkor a szaunázás vagy egy kellemes masszázs. Az unalomig ismételt egészséges táplálkozás is gyorsítja az izomzat gyógyulását. Szintén ajánlott edzés után a regeneráló krém vagy a jégzselé használata. Ha izomlázra edzeni kezdünk, azzal nem gyorsítjuk a gyógyulást, bár nem is okozunk nagyobb kárt, viszont ez terheli az izomterület további rostjait, ami túledzettséghez vezet. Ez pedig egyértelműen lassítja a fejlődést.

Izomláz enyhítése egyszerű módszerekkel

A keserű sófürdő előnyösnek számít, ha szenvedünk az izomláz miatt. Kivonja a szövetekből a folyadékot, így csökkenti a duzzanatot, aminek az eredménye az izomláz enyhítése. Az izomláz enyhítése izomlazítót tartalmazó magnéziumolajjal is lehetséges. Csak annyit kell tennünk, hogy belemasszírozzuk a fájó izomzatba. Egyszerűnek tűnhet, viszont annál hatékonyabb a hideg-meleg borogatás. A hideg terület jegelése duzzadás esetén ajánlott, míg a meleg fürdő vagy borogatás segít ellazítani a befeszült izomcsoportot.