A Jim Beam viszi a prímet

„One bourbon, One Scotch, One Beer“ – szól a régi, klasszikus blues sláger, amit az évek során már oly sokan feldolgoztak. Egy ilyen kombinációval elég rendesen meg lehet alapozni az estét, az viszont már más kérdés, hogy milyen lesz a másnap. A sört mindenki ismeri, de mi a különbség a bourbon és a scotch között? A bourbon legismertebb képviselője a Jim Beam, ami az Egyesült Államokból származik. Tulajdonképpen ez az, amiért bourbannak lehet nevezni.

Hogyha ír lenne, a termelési eljárástól és az alapanyagoktól függetlenül sem nevezhetnénk bourbonnek. A scotch elnevezés is alapvetőleg a hovatartozást jelöli. Ha már szítani szeretnénk a vitát a társaságon belül, whisky kóstolgatás közben, akkor tegyük fel a kérdést a résztvevőknek, hogy a Jack Daniel’s melyik kategóriába tartozik.

A Jim Beam esetében egyértelmű, hogy bourbonról beszélünk, de a konkurencia által készített „Tenesse Whisky” már más tészta, mivel  átszűrik egy juharszén rétegen, mielőtt hordókba kerül. Innen a sajátos ízvilág. Tehát, technológiailag nem sokban tér el a Jim Beam-től, csupán más ízvilággal rendelkezik. Persze, ezt sokan cáfolják, de ennek éppen ez a szépsége, hiszen így egy italkóstolás alkalmával, ezt a témát a végletekig lehet feszegetni.

Az viszont tény, hogy a Jim Beam igazán kiemelkedő italmárka, aminek több változatát megkóstolhatjuk az idrinks.hu webáruháznak köszönhetően. Minél tovább tart a hordós érlelés, annál zamatosabbá válik, ezért egy roppant gazdag ízvilágot fedezhetünk fel, ha kibontunk egy üveg idős Jim Beam nedűt. Az édesszájúak is megtalálhatják a nekik való mézes ízesítésű változatot.