Belül puha, kívül pedig ropogós édesburgonya sütés

A batáta nagy, rózsaszínű gumói egyre gyakrabban jelennek meg a piacon és a boltok polcain. Sokan csodálkoznak azon, hogyan kell elkészíteni ezt a zöldséget, mert az nem a mi növényünk, hanem Amerika trópusi vidékeiről származik. De ne ijedjünk meg a neve vagy a kinézete miatt, mert a batátával nem lesz nehéz dolgunk! Az édesburgonya sütés az egyik legegyszerűbb dolog a világon.

Bár a zöldség, amint a neve is sugallja, kissé édes, de remekül illik hozzá a só és különféle fűszerek. Az édesburgonya sütéssel húsok mellé kiváló köretet kaphatunk, de diétás vagy vegán ételként is fogyaszthatjuk. A klasszikus burgonyával ellentétben, a batáta alapvető tápláléknak számít. Alacsony kalóriatartalmának és magas lágyrost tartalmának köszönhetően, gyakran írják fel az elhízás kezelésére. Komplex szénhidrátokban gazdag, amelyek segítenek hosszú ideig csillapítani az éhséget. A zöldség növényi eredetű női hormonokat tartalmaz, így kiválóan alkalmas a nők normál hormonháztartásának fenntartására. Ezen kívül nagymennyiségű B6-vitamin van benne, ami segít megtisztítani az artériák koleszterin lerakódását és erősíti az erek falát.

Az édesburgonya sütés fóliával vagy anélkül is történhet. Ha fóliában sütjük, puhább lesz, ha pedig anélkül, akkor ropogósabb. Mindkét módszer jó, így a döntés a mi kezünkben van. Ha már itt tartunk, az édesburgonya egészben, héjával együtt fogyasztható, ezért ne felejtsük el jól leöblíteni sütés előtt! Az édesburgonya sütés ideje a kívánt eredménytől is függ. Ha ropogósabb a héja, növeljük a sütő hőmérsékletét és rövidítsük le a sütés időtartamát.