Ha egy könnyed, gyümölcsös italra vágysz, ami hűsít a nyári melegben, a cider tökéletes választás. Mi is pontosan ez az ital, hogyan készül és miért vált ilyen népszerűvé az elmúlt években? A cider ízletes almabor, ami almából erjesztett, alacsony alkoholtartalmú ital. A készítése során először kipréselik az almalevet, majd azt természetes vagy irányított erjesztéssel alkohollá alakítják. Az erjedés során a cukorból alkohol lesz, a végeredmény pedig egy szénsavas, frissítő ital, ami sokféle stílusban készülhet.
A fajtái között megtalálod a száraz, félszáraz és édes változatokat. A száraz változat karakteresebb, kevésbé cukros, míg az édesebb típusok inkább a gyümölcs ízére helyezik a hangsúlyt. Létezik szűrt és zavaros (cloudy) fajta is, ami sűrűbb, rusztikusabb élményt ad. Az almabor különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre természetes, mégis modern ital. Készíthető tisztán almából, de egyre gyakrabban találkozhatsz különféle gyümölcsös verziókkal, mint például körte, málna vagy feketeribizli alapúval is. Az egyik legismertebb és legkedveltebb márka a Somersby, ami különösen az almás ízesítésű italával lopta be magát a vásárlók szívébe. A Somersby Apple Cider könnyed, frissítő, enyhén szénsavas ital, ami édeskés almás ízvilágával ideális választás azoknak, akik most ismerkednek az almaborral.
Mihez lehet fogyasztani a cider különféle változatait?
A cider sokkal több, mint egyszerű gyümölcsös ital, hiszen stílus, frissesség és élmény egyetlen palackban. Legyen szó baráti grillezésről, nyári piknikről vagy egy hosszú nap utáni lazításról, a behűtött almabor mindig jó választás.