A Bourbon whiskyk világában igazi gyöngyszemnek számít a Makers Mark, megjelenésben és gyártásban egyaránt. Viszonylag új márka ez, hiszen a gyártó céget 1953-ban alapították, az első üveg whiskyt pedig 1958-ban dobták piacra. Amellett, hogy a heinemann.hu weboldalon megvásárolható, még a Makers Mark ital rövid története is olvasható.
Érdekesség, hogy a receptjét is megismerhetjük, az nem titkos, 70% kukoricát, 14% malátázott árpát és 16% vörös téli búzát használnak fel az előállításához. Ez utóbbi teszi igazán különlegessé a Makers Mark szeszes italt. Formabontó üvegben kerül a boltok polcaira, ami inkább hasonlít konyakosüvegre, amihez remekül illik a vörös viaszborítás.
Nemcsak kezdetben, de napjainkban is minden egyes üveget kézzel mártanak be a forró vörös viaszba, így mindegyik különleges lesz, hiszen az üveg nyakán a lefolyás is egyedi. A viaszborítás a Makers Mark védjegyévé vált. Az ital felejthetetlen élményt nyújt mind a 46 ízében és aromájában, ezért érdemes megkóstolni.
Whisky fajták alapanyaguk szerint
Olyan szeszes ital ez, amelynek alapja a gabona, amit erjesztés után lepárolnak és hordóban érlelnek. A különböző whisky fajták rendkívül népszerűek a fogyasztók köreiben, nem véletlenül. Ma már szinte mindenhol készítik ezt az italt, nagy whisky nemzetnek számít Skócia, Kanada, az Egyesült Államok, Írország és Japán.
A whisky fajták megkülönböztethetők alapanyaguk szerint is, ugyanis az árpa mellett, kukoricából, rozsból, búzából, kölesből, zabból vagy cirokból is készítik. De a lepárlás technikája, az éghajlat, a tölgyfa típusa, a víz, élesztő, az érlelési idő egyaránt befolyásolja az ital végleges ízét.
Kijelenthető, hogy még egy adott régión vagy országon belül is sok száz, különféle aromájú és ízű whiskyt fogyaszthatunk. A 18. században olyan technikai fejlődések mentek végbe, amelyek jelentősen kihatottak az italgyártásra is. Innentől lehet számítani a modern whisky fajták előállítását, ekkor indultak meg a különböző alapanyagok, lepárlási módszerek, hordós érlelések változatai.
Whisky fajták különböző országokban
Skócia tulajdonképpen a whisky hazájának számít, ahol 4 fő kategóriát készítenek ebből az italból. A skót whisky fajták közé tartozik a Single Malt (csak maláta alapú), a Single Grain (házasítatlan gabona), a Blended (maláta és gabona keveréke), valamint a Blended Malt és Grain. A Malt a maláta whiskyk, a Grain pedig gabona whiskyk keveréke. Írországban teljesen más karakterű italokat készítenek, bár ezek történelme szorosan kapcsolódik a skót whiskyéhez.
2 fő kategóriát különböztethetünk meg Amerikán belül, a Bourbont és a Tennessee whiskeyt. De a lepárlók itt nagy mennyiségben gyártanak rozs whiskyket is. Továbbá, ízletesek a Kanadában előállított whisky fajták is. A Blended whisky a legjellemzőbb Kanadára, de egyre több lepárló kezd Single Maltot is gyártani. A világ legjobbjai között szerepelnek a japán whisky fajták, amelyek gyártása közel 100 éve indult. A legnépszerűbb márka a Hibiki, a Chita, a Toki, a Nikka, illetve a Yamazaki.