Légtisztító növények az egészséges és friss otthoni levegőért

Megdöbbentő, hogy mennyi beltéri légszennyező anyag van az átlagos otthonokban. A mérgező anyagok a szőnyegektől és matracoktól kezdve a tisztítószerekig, a légfrissítőkig mindenütt megtalálhatóak. Szerencsénkre a légtisztító növények több olyan fajtája is létezik, amelyek felveszik a harcot ezekkel a káros anyagokkal. Amellett, hogy nagyon szépen mutatnak az ablakpárkányon, biztonságosabbá és egészségesebbé teszik az otthonunkat.

Vessünk egy pillantást a leggyakoribb mérgező vegyületekre, amelyek valószínűleg a mi lakásunkban is ott vannak, majd vizsgáljuk meg, hogy mely légtisztító növények képesek semlegesíteni azokat. A formaldehid számos egyéb háztartási cikk mellett megtalálható a szőnyegekben, az ágyneműben, a légfrissítőkben, a bútorokban, a festékekben és a préselt fákban is. Ez az ismert rákkeltő anyag szobahőmérsékleten szabadítja fel a gázokat, így kerül veszélyes méreganyag a levegőbe. A formaldehid káros hatásaival az aloe, a borostyán, a páfrány, a bambuszpálma és az azálea képes megbirkózni. A benzolt általában festékekben, bútorviaszban, mosószerekben, műanyagokban, gumiban és ragasztókban használják. Könnyen elpárolog a levegőben, közben súlyos légúti megbetegedéseket, közöttük asztmát is okozhat.

Ellene a következő légtisztító növények meglétével harcolhatunk: kála, begónia, krizantém, aranypálma és zöldike. A triklór-etilén egy mérgező ipari oldószer, ami a szőnyegtisztítókban és a ragasztókban van. Az olyan légtisztító növények, mint a kála, a vörös szélű dracéna és a krizantém elhelyezése a helyiségekben csökkenti a beltéri levegőszennyezést és egészségesebb életet biztosít.