Mi szól a mediterrán konyha mellett?

A magyar konyhának számunkra párja nincs, de azért valljuk be, hogy nem mindegyik tradicionális ételünk nevezhető kimondottan egészségesnek. Mondjuk, ebben is megoszlanak a vélemények, de bárhogy is van, érdemes néha más vidékek ízvilágát kipróbálni. Például kifejezetten érdekes aromákat tartogat a mediterrán konyha minden magyar embernek.

Nem pusztán az ínycsiklandozó jellege miatt szeretik sokan ezeket az ízeket, hanem az egészségre gyakorolt fantasztikus hatásaikért is. Ez pedig kulcsfontosságú a mai világban, amikor már a levegő sem a régi. A megfelelő táplálkozással szépen erősíthetjük a szervezetünket, így ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. A mediterrán konyha ínyencségei laktatóak és egészségesek, ugyanis rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztásán alapszik.

A friss vagy minél kevésbé feldolgozott zöldségek semmivel nem pótolható vitaminforrásként szolgálnak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet optimális működéséhez. A mediterrán konyha ételeinek élvezői, vagyis a franciák, olaszok, spanyolok, görögök köreiben jóval ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések.

Továbbá, kutatások azt is kimutatták, hogy Dél-Európában sokkal ritkább a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, illetve a daganatos megbetegedések előfordulása, mint tájainkon. Ez nyilvánvalóan összefüggésbe hozható a táplálkozási szokásokkal és az ételekkel. Az élvezetes ízek is csábítóak, de lényegesen nyomósabb érvek is szólnak a mediterrán konyha finomságainak fogyasztása mellett. Fontoljuk meg és próbáljuk ki!