Sport tapasz a különböző típusú izom- és ízületi sérülésekre

A kineziológiai szalagokat a fájdalom és különböző típusú sérülések kezelésére használják. Az ilyen sport tapasz nem tartozik a fájdalomcsillapítás legújabb módszerei közé, mivel az 1970-es években találta fel Dr. Kenzo Kase japán csontkovács.

Kezdetben a szumó sportolók körében volt használatos, majd idővel fokozatosan más sportágakban is népszerűvé vált. A sport tapaszok, bár sokaknak haszontalannak tűnhetnek, támogatják az izomműködést. A bőrre megfelelően felhelyezve csökkentik a felesleges nyirokfolyadékot, ami a duzzanat oka. A szalagok stabilizáló hatással vannak az ízületekre és enyhítik a fájdalmat. A kineziotaping módszerét elsősorban a verseny- és amatőr sportolók használják, leggyakrabban ízületi és izomsérülések esetén.

A tapeinget azonban egyre gyakrabban alkalmazzák a sportorvosláson kívül is, az ortopédiában és a rehabilitációban. A sport tapasz használata a bőr feszesítésére, a méreganyagok eltávolítására vagy a duzzanatok megszüntetésére is ajánlott. Ezeket nem impregnálják vegyi anyagokkal, így allergiások is használhatják.