A komposztáló különleges működése

A szerves és szervetlen szavak nemcsak a kémia tankönyvekben jelennek meg, hanem az életünk minden napján, például amikor szemetelünk. A komposztáló olyan anyagot állít elő a szerves hulladékból, ami leginkább a humuszra hasonlít és egyre gyakrabban alkalmazzák a kertészetekben.

Igazából az elkészülése biológiai folyamat, amiből az oxigén veszi ki a dolgozó szerepét és rövid időn belül ásványi anyagokban gazdag trágyát készít az általunk kidobott hulladékból. A komposztáló használata közben kapott szilárd anyagot mi is felhasználhatjuk a kertünkben, mivel segíti a növényeket a növekedésben. De miből készíthetünk biotrágyát?

Olyan lebomló ételekből, mint a zöldség, gyümölcs, kávé, de használhatunk papírt és a fűnyírásnál, metszésnél, gyomlálásnál felgyülemlett növényeket is, vagy a munkából hátramaradt hamut és fűrészport. Ezeket az anyagokat bele kell helyezni a műanyagból készült komposztálóba, majd nincs más dolgunk, mint várni. Amennyiben szeretnénk gyorsabban hozzájutni a végtermékhez, úgy gyorsíthatjuk a folyamatot, ha nem teszünk bele nehezen lebomló anyagokat és néha-néha meglocsoljuk kicsit, főleg, ha hosszú ideje nem esett.

A lebomló folyamathoz magas hőmérsékletet kell elérni, viszont a legújabb komposztálóknál nekünk nem kell törődni ezzel. Érdemes figyelembe venni azokat az anyagokat is, amelyeket nem szabad beletenni a higiéniai veszélyek miatt. Ilyen például a húsevő állatok után maradt ürülék, az állati tetemek, főtt ételek és az olyan növényi részek, amelyek valamilyen gombával lettek megfertőzve. Ezeket a szabályokat betartva a komposztáló évekig fogja szépíteni a kertet.