A naperőmű jellemzőiről néhány szóban

A napelem technológia egyre népszerűbbnek számít hazánkban is. Kezdetben csak a napfényes területeken számított kifizetődőnek a napelemek telepítése.

Mára viszont egy modern naperőmű üzemeléséhez nincs feltétlenül szükség intenzív napfényre. Ez főleg annak köszönhető, hogy a napfényből érkező sugárzás hasznosítására szolgáló napelemek nagyobb hatékonysággal működnek a kifinomult anyagösszetételüknek köszönhetően.

A naperőmű további előnye, hogy nem igényel különösebb karbantartást a kiépítést követően. Ennek ellenére, több évtizeden keresztül képes termelni az energiát meghibásodás nélkül. A maximális hatásfok szinten tartása érdekében, csupán a napelemek tisztításáról kell néha gondoskodni.

Minél tisztább a felület, annál nagyobb energiafelvételre képes. Egy kiterjedt naperőmű egy egész gyárnak is elegendő energiát képes termelni. A beruházás magas ára miatt mégis kevesen választják ezt a lehetőséget, mondván, hogy nem kifizetődő. Viszont, némi számolgatás után nyilvánvalóvá válik, hogy a naperőmű kimondottan kedvező befektetésnek számít.