Ma is lehetséges házi tészta készítése

Az idősebb korosztály tagjai még biztosan emlékeznek azokra az időkre, amikor a nagymama ízletes házi csigatésztával dúsította a húslevest, de egyéb ennivalóba is saját kezűleg gyúrta a tésztát. Azokban az időkben a házi tészta készítése teljesen természetes volt, az asszonyok nem a boltból vették meg az ételekbe a hozzávalókat.

Amit lehetett, otthon készítettek el, szinte az összes hozzávaló megvolt a ház körül és a kertben. Manapság már modern időket élünk, úgymond, nincs időnk ilyesmire, ezért igyekszünk lerövidíteni a főzési időt is. Azonban a házi tészta készítése egyes helyeken még mindig szokás, hiszen amit az ember saját maga állít elő, az a legfinomabb és legegészségesebb.

A folyamat nem nagy ördöngösség, mindenféle különösebb eszköz vagy alapanyag nélkül is nekiláthatunk. De nem mindegy, hogy milyen lisztből történik a házi tészta készítése, mint ahogy a házi tyúktojás is fontos a tökéletes eredményhez.

Például nagyon jó választás a félfogós liszt, keverve pizzaliszttel vagy sima búzaliszttel. 100 grammonként 1 tojást kell hozzáadni a tésztához, ezenkívül már csak 1 csipetnyi sóra és esetleg kevés vízre van szükségünk. 10-12 percig tanácsos kézzel gyúrni a tésztát, ennyi időre szükség van ahhoz, hogy teljesen homogén tésztagombócot kapjunk.

Ha a tészta felülete teljesen sima és ruganyos, akkor van kész. A házi tészta készítése úgy folytatódik, hogy a gyúrt tésztát legalább fél, de 1 egész órára is a hűtőbe tesszük. Pihentetés után kinyújtjuk, és kézzel vagy géppel tetszőleges apró darabokra vágjuk.