Mik a függönymosás praktikái?

Függönyök a legtöbb lakásban előfordulnak, így sokakat érdekelhetnek a tisztításukkal kapcsolatos praktikák. Bár nem heti vagy havi rendszerességgel elvégzendő feladat a függönymosás, de időnként ez a lakástextil is igényli a tisztítást. A legtöbb fajta finom, áttetsző és első ránézésre igen érzékeny anyagú. Pontosan ezért követhetőek el hibák a mosásuknál. Természetesen nem kell ettől a feladattól megijedni, csupán követni néhány szabályt.

Az első lépés az anyag és szín szerinti elkülönítés. Nem egyformán kell ugyanis kezelni egy vékonyabb dekorfüggönyt és a sötétítőt vagy az erősen szennyezett konyhai darabot. Ha nem akarjuk gyűrötten kivenni a függönyöket a mosógépből, akkor hajtogassuk össze és úgy helyezzük be ezeket. Mosás előtt érdemes kiporolni a függönyöket, mivel ha poros állapotukban kerülnek a mosógépbe, akkor könnyebben beszürkülnek.

A függönymosás egyik fontos eleme a mosószer. Klóros vegyszereket ne használjunk, mivel ezek besárgíthatják az anyagokat. A fehér darabokhoz fehér, míg a színesekhez színes mosószert alkalmazzunk. A függönymosás alacsony hőfokon, kímélő programban történjen. Mivel a függönyök vasalása meglehetősen macerás és időigényes, kihagyhatjuk a centrifugázást vagy csak alacsony fordulatszámon történjen.

Kézzel se csavarjuk ki belőlük a vizet, hiszen ezzel is gyűrődik az anyag. Ha természetes anyagokkal szeretnénk fehéríteni a textíliákat, akkor a függönymosás során használjunk szódabikarbónát vagy konyhasót. Ahhoz, hogy a beszürkült függönyök újra a régi színükben pompázzanak, használhatunk tömény citromleves áztatást. Némi odafigyeléssel sokáig megőrzik újszerű állapotukat.