Minőségi méz hazai termelőktől

Itthon is egyre többen vannak olyanok, akik tudatosan választják ki az ételeket, italokat, kozmetikumokat. Számukra nem is lehet kérdés, hogy termelői méz mellett döntenek, amikor ilyen élelmiszert vásárolnak. Ha pedig valóban kiváló, tiszta forrásból eredő termékekhez szeretnének hozzájutni, akkor érdemes a BeoBee, debreceni családi méhészet édes és értékes produktumai között keresgélni.

A több évtizedes múlttal és tapasztalattal rendelkező méhészet azt a meggyőződést követi, hogy a mézfogyasztók csak a legkiválóbb minőségi méz fajtákat érdemlik. A termékeik magas minőségének a titka egyszerű: nem vesznek el és nem is adnak hozzá semmit ahhoz, amit a méhek készítenek.

Említettük, hogy a méz tiszta forrásból kerül az üvegekbe, ez pedig azt jelenti, hogy a gyűjtőhelyek Magyarország kiemelten védett Nemzeti Parkjaiban találhatóak. A minőségi méz változatai mellett, a termékpalettán megtalálhatóak a propolisz cseppek, virágporok, méhviaszgyertyák, méhkenyerek, ahogy a különböző kozmetikai készítmények is.

Miről ismerhető fel a minőségi méz?

Vásárláskor néhány perccel több figyelmet kell fordítani a termék elemzésére. A minőségi méz felismerése és megvásárlása fontos ahhoz, hogy a lehető legegészségesebb és mindenekelőtt teljesen természetes termékeket fogyasszunk.

Gyakran előfordul, hogy az előállítás során más külső anyagokat, például cukrokat vagy édesítőszereket alkalmaznak, amelyek visszafordíthatatlanul rontják a termék minőségét és nyilvánvalóan a természetességét. A tiszta méz jellemzői segítenek megérteni, hogy a megvásárolni kívánt produktum tiszta vagy valamilyen módon megváltoztatták.

Az egyik ilyen jellemző a szín. A méz színe elsősorban a méhek által gyűjtött virágpor típusa szerint változik. Minden fajtának más-más színe van. Vannak világosabb és sötétebb fajták, így nincs olyan univerzális szín, amiből megérthetjük a termék minőségét, de fontos megfigyelni a homogenitását. Valójában a színnek a lehető leghomogénebbnek kell lennie. A másik kérdés az egyes kristályos mézekben jelenlévő fehér csíkok, amelyek teljesen természetesek és semmilyen módon nem befolyásolják a termék minőségét.

A másik jellemző a szilárdság és kristályosodás. Megszoktuk, hogy téves és sztereotip elképzelésünk van arról, milyen a minőségi méz. A számos reklámban látott, teljesen folyékony mézről alkotott hiedelem és elképzelés téves. A kristályosodás teljesen természetes folyamat és a kiváló minőség jele.

Valójában csak 3 olyan fajta létezik, amiben nem történik kristályosodás: az akác-, a gesztenye- és az erdei méz. A homogénebb megjelenés és a kristályosodás elkerülése érdekében, egyes méhészetek a mézet pasztőrözési eljárásnak vetik alá, kb. 75 C fokra melegítve. Ezáltal a jótékony tulajdonságok megsemmisülnek és a termék elveszíti értékes táplálkozási tulajdonságait.

Számos vitamint tartalmaz a virágpor

A mézelő méhek által gyűjtött virágpor a kaptár elsődleges táplálékforrása. Egyszerű cukrokból, fehérjékből, ásványi anyagokból és vitaminokból, szénhidrátokból, zsírsavakból áll. Míg a gyűjtögető méhek nem eszik meg önmagában, az emberek ebben a formában fogyaszthatják, mivel a gyomrunk tartalmazza a lebontásához és megemésztéséhez szükséges enzimeket.

A méhek a virágport részben a statikus elektromosság segítségével gyűjtik össze. Szőr borítja őket és a levegőben való repülésük elég erős statikus töltést hoz létre ahhoz, hogy a virágpor rájuk tapadjon, amikor a virágokra szállnak. Addig mennek a virágokhoz, amíg a súlyuk felét összegyűjtik virágporban és amíg a lábukon lévő por egy kis golyóhoz hasonlít. Ezeket a golyókat gyűjtik be a méhészek emberi fogyasztásra.

A virágpor 25%-ban fehérje és tartalmazza mind a 22 esszenciális aminosavat, valamint A-, B-, D-, E- és C-vitaminokat. A természet legteljesebb szuperélelmiszerének tartják számon és tápanyag kiegészítőként vagy allergia csillapítóként is használható.

A fogyasztása segít az allergián, mivel a szervezet a lenyelés révén ellenállást építhet ki. Erőteljes és nem kell jelentős mennyiségben fogyasztani. Ha szeretné beépíteni az étrendjébe, próbáljon meg 1/4 teáskanálnyit szórni a joghurtra, gabonapehelyre vagy salátára. Az adagok mennyisége szükség szerint növelhető vagy csökkenthető.