Rumok a bárban és a konyhában

A rum sokszínű ital, amit nemcsak koktélozáshoz, de a konyhában is előszeretettel használnak. A rumok cukornád levéből vagy cukornád gyártásból megmaradt melaszból készülnek. Az erjesztett párlatot tölgyfahordókban érlelik.

A rumokat legtöbbször karamellel színezik, innen a barnás színe. A legtöbb a Karib-térségből, illetve Latin-Amerikából származik, de bővelkedik Franciaország, Spanyolország és Portugália is.

A nedű elődje az ókori Kínából és Indiából indult, de az első lepárlás a XVII. században valósult meg, amikor cukornád ültetvényeken dolgozó rabszolgák rájöttek, hogy a melaszból lehet alkoholt erjeszteni. Így született meg a mai értelemben vett rum. Több fajtája létezik. Fehér, arany, fekete és fűszeresfajtákat különböztetünk meg.

Leginkább az érlelés ideje tér el. Míg a fehéret pár hónapig, a feketét 7-12 évig is érlelnek. Nemcsak népszerű, mint a koktélok alapanyaga, de igen sokféle módon használják a konyhaművészetben is. Jól passzol süteményekhez, húsokhoz és gyümölcssalátákhoz is.